top of page
  • Writer's picture

Od prakse do saradnje - Digitalna praksa iskustvo

Updated: May 27, 2023


Verujemo da mnoge zanima kako izgleda praksa putem platforme Digitalna praksa i zato delimo sa vama utiske jedne lepe i uspešne prakse koja se pretvorila u saradnju.


REGISTRACIJA:


Na platformi Digitalna praksa možete registrovati profili kao preduzetnik i odmah nakon popunjavanja vašeg profila, imate mogućnost ponuditi praksu. Ova opcija je idealna za sve vas koji imate mali ili srednji biznis i muku mučite sa tim da pronađete idealnog saradnika. Imate mogućnost angažovati zaista divne saradnike, koji će određeni period ponuditi svoje usluge besplatno (ili uz minimalnu naknadu) i na taj način testirati, pre svega, šta vam je potrebno u vašem biznisu - bilo da je to jedna ili više osoba. Takođe, opcija je fantastična za sve osobe koje se prvi put susreću sa delegiranjem i nisu sigurne da li imaju potrebu za jednom ili više osoba.


Ukoliko ste vi osoba kojoj je potrebna praksa, registrujte profil na osnovu koga imate mogućnost besplatno potražiti praksu (osobe koje su početnici u svetu digitalnog marketinga, imaju znanje, ali nemaju dovoljno iskustva). Mi ih na platformi zovemo digitalci. Praksom dobijate potpuno besplatnu mogućnost da stupite u kontakt sa vašim idealnim klijentima i da ih bolje upoznate. S druge strane, ukoliko ovu priliku iskoristite i dobro se predstavite, imate mogućnost da u vašoj idealnoj oblasti (koju sami birate) steknete iskustvo. Osim iskustva, osoba sa kojom ste dogovorili praksu može vam dati utisak (recenziju/testimonijal - ko kako zove) o saradnji, koji će vam kasnije poslužiti za dalju samopromociju.


U daljem tekstu predstavićemo vam divno iskustvo dve žene, obe po imenu Dragana, obe iz Novog Sada, koje se vrlo verovatno nikad u životu ne bi srele, iako u velikom Novom Sadu žive vrlo blizu, na nekih 2 kilometra udaljenosti. Fantastično, zar ne?


ISKUSTVO I ODLUKA ZA PRAKSU


Pisaću vam prvo iz svojih cipela. Moje ime je Dragana Repac i bavim se poslom virtuelnog asistenta. Ovaj posao pokrenula sam nakon završene akademije za virtuelne asistente, početkom 2021. godine. Kroz razne saradnje, iskustvo je suzilo moja interesovanja na email marketing, newslettere i alat po imenu MailerLite. I sve je bilo savršeno, dok moj biznis nije porastao. Kada je moj biznis porastao, dolazila sam u situacije da ne stižem da brinem o svom biznisu, jer sam prezauzeta brigom o biznisima klijenata. To je bio znak da je moj biznis porastao. Tada sam odlučila da ne želim da moj biznis ispašta i odlučila sam da potražim osobu koja bi bila moj virtuelni asistent. Međutim, to mi je išlo jako teško. Najčešće sam nailazila na osobe koje nisu dovoljno zainsteresovane za moj biznis, nisu obučene za rad, koje se ne trude ili koje obećaju da će uraditi, pa ispare. Taman kad sam postala frustrirana zbog toga, pojavila se Digitalna praksa. Odmah sam registrovala profil i odlučila da ponudim praksu.


A sada vam delim iskustvo druge Dragane, Dragane Popov koja se registrovala na Digitalnoj praksi kao početnik u svetu digitalnog marketinga, čije su sfere interesovanja izrada vizuala u Canvi i uređivanje videa i podkasta. Ova platforma se učinila, a kasnije i dokazala, kao odlična prilika za nekoga ko traži praksu radi daljeg usavršavanja. Pregled svih oglasa na kojima se nudi praksa je vrlo jednostavan i jasan. I ne samo to. To je onaj deo koji je na našem tržištu falio. Kao neko ko je odlučio da promeni karijeru i započne biznis virtuelnog asistenta, ovo je bila njena idealna prilika.


POSTAVLJANJE OGLASA


Da biste postavili oglas za praksu najpre je potrebno da znate šta ćete da delegirate i kako taj oglas da napišete. Digitalna praksa organizuje treninge na kojima učite kako napisati oglas. Međutim, evo nekih okvirnih smernica, ukoliko ste trening propustili i sada, čitajući ovaj blog, razmišljate kako da napišete oglas. Naš prvi savet je da budete iskreni, a zatim da se potrudite u oglasu da date što više detalja, koju vrstu prakse nudite, koje usluge su vam potrebne, da li je potrebno da osoba poznaje neke određene alate i koje, koliko dugo planirate da nudite praksu, kako da vas kontaktiraju i slično.


Zašto vas prvo savetujemo da budete iskreni? Pa, zato što ćete jedino na taj način privući ljude koje i želite da vam se jave, ljudi će prepoznati vaš iskren ton, vaš problem i na taj način će se povezati sa vama. A verujte mi nam na reč da je to povezivanje i razumevanje itekako važno za vaš biznis. To vam pišemo i iz našeg ličnog iskustva, a i iz iskustva klijenata sa kojima sarađujemo već godinama.


UGOVARANJE PRAKSE IZ UGLA DIGITALCA


Pregledajući oglase, naišla sam na jedan, koji mi je zvučao interesantno, a koji je postavila Dragana Repac, expert za email marketing. Oglas je bio vrlo konkretan, tražila se osoba za praksu za marketing asistenta. Detaljno je opisano koji zadaci se mogu očekivati, u kom programu se izrađuju, spremnost mentora da uvaži predloge i mišljenje oko strategije i plana vođenja njenog profila na Instagramu.


Draganu Repac sam kontaktirala preko njenog Instagram profila, dogovorile smo ZOOM konsultaciju i upoznavanje. Tada smo dogovorile koje zadatke će mi delegirati, na koji način šaljemo materijal, šta se očekuje od mene i na koji način ćemo komunicirati.


KAKO JE IZGLEDALA MOJA PRAKSA


Na osnovu dogovora koji sam napravila sa Draganom, svi resursi (fotografije, boje dizajna, font teksta), zadatak sa jasnim opisom izgleda i rokom izrade, slati su mi na mail, preko kog smo i komunicirale. Meni je bilo pravo zadovoljstvo kreirati vizuale za njene objave, iščekujući najbolji mogući fidbek. Trudila sam se da zadatke izvršim u što kraćem roku, kako bih imala vremena i za eventualne ispravke. Svaki fidbek mi je bio dragocen, jer smatram da su to sve lekcije na putu usavršavanja. Komunicirale smo svakodnevno, razmenjivale pitanja, utiske i predloge.


UGOVARANJE PRAKSE IZ UGLA PREDUZETNIKA


Kada sam postavila oglas, Digitalna praksa je tek krenula sa radom i biću iskrena kada kažem da nisam imala prevelika očekivanja. Ubrzo nakon objavljivanja oglasa, javila mi se @Dragana Popov, kontaktirala me na Instagramu. Kao osoba koja je već iskusna u radu sa klijentima, znala sam koliko mi je važno da kliknemo i zato sam je pozvala na besplatnu konsultaciju. Obe smo odvojile tridesetak minuta da se upoznamo i da se uživo vidimo, da proverimo da li smo jedna za drugu. Već nakon desetak minuta sam osetila Draganinu zainteresovanost za moj biznis, a to mi je bilo najvažnije. Čula sam njen ton komunikacije, koji mi se svideo, osetila sam da razume moje "probleme" i odlučila sam da joj dam priliku.


Nakon konsultacije podelila sam sve važne informacije o mom biznisu sa njom i tako je praksa krenula. Bilo mi je bitno da Dragani dam fidbek na svaki urađen zadatak, jer sam razumela iz svojih prethodnih iskustava koliko je fidbek važan i koliko druge osobe, ma koliko god nas poznavale, ne umeju da čitaju naše misli. Dragana je svaki fidbek prihvatila, a moram biti iskrena i priznati da je bilo i kritika, koje je ona prihvatila, primenila i zato sam odlučila da nastavimo plaćenu saradnju. Osim toga, u korist nastavka saradnje, prevagnulo je to što je Dragana u potpunosti razumela moje zahteve, moje sastanke, izuzetno je cenila moje vreme, moje iskustvo i mentorstvo.


KAKO SMO NASTAVILE SARADNJU


Posle mesec dana prakse, kako smo se i dogovorile, našle smo se uživo na kafi da sumiramo utiske i dogovorimo dalje korake. Najpre smo jedna drugoj dale utiske o saradnji koje delimo sa vama u nastavku.


Dragana Repac o Dragani Popov:

„Naša praksa trajala je mesec dana, i ja sam bila prezadovoljna Draganinim radom. Sve zadatke koje sam joj delegirala obavila je u kratkom roku i veoma profesionalno. Vizuali koje je pripremila došli su kao pravo osveženje na moj profil. Dopada mi se, jer je veoma preduzimljiva, traži rešenja i spremna je da sasluša i razume moje potrebe. Zato smo saradnju i nastavile. Postala je moj virtuelni asistent i ja sam se opustila. Sada sarađujemo više od 2 meseca.“


Dragana Popov o Dragani Repac:

"Za platformu Digitalna praksa sam čula preko IG, svideo mi se koncept rada te sam se učlanila. Posle nekih mesec dana dobila sam obaveštenja na mail da su postavljeni novi oglasi za praksu. U mnoštvu njih, najviše sam se pronalazila u oglasu Dragane Repac, virtuelnog asistenta. Kontaktirala sam je i dogovorile smo Zoom upoznavanje radi detaljnijeg opisa moje prakse.


Već na "prvu loptu" mi se dopao način komunikacije sa njom, jasnoća u zadacima i šta se to očekuje od mene. Nakon završenog zadatka uvek sam dobijala njen fidbek, što mi je puno značilo za dalji rad i napredak. Kao mentor, motivisala me je i usmerila ka mom cilju, a to je da se posvetim onome u čemu se trenutno vidim - kreativnom delu marketinga.


Dragana ima moju preporuku, kao mentor za praksu, a i kao virtuelni asistent, pre svega zato što ima konkretne, jasne zadatke i što je uvek spremna da pomogne."


Rezultat našeg zajednikog rada izgleda ovako:



Na toj uživo kafi, za koju mogu da vam tvrdim da se ne bi dogodila da nije bilo Digitalne prakse, obe smo se složile da nastavimo plaćenu saradnju, osmislile smo plan za taj mesec i definisale zadatke.


ZA KRAJ


Kada sa nekim „kliknete“ na prvu, razumete njegove potrebe u biznisu, neka vam bude zadovoljstvo da imate besplatnu praksu. Zašto?


Dragani Popov je platforma Digitalna praksa donela ne samo nova znanja, veštine i praksu, već i prvog saradnika.


A Dragani Repac, koja je uložila svoje vreme u obuku saradnika, donela je idealnog vituelnog asistenta na kojeg može da se osloni i u kog ima puno poverenje.


Ostaje vam da što pre i što jasnije postavite i vi vaš oglas i da i vi pronađete vaše idealne saradnike. Mi vam želimo puno sreće i uspeha.


Dragana Popov i Dragana Repac


POZIV DA SE UPOZNATE SA VIRTUELNIM ASISTENTIMA


Hvala vam što ste pročitali ovaj blog do kraja. Koristimo ovu priliku da vas pozovemo na besplatno Zoom druženje na kome ćemo vam predstaviti kako virtuelni asistent može da vam pomogne u vašem biznisu.


Pričaćemo o načinima saradnje, poslovima koje možete delegirati, o iskustvu klijenata sa kojima sarađujemo.


Druženje je besplatno i održava se 29.05.2023. sa početkom u 20 časova.

Dobro nam došli!






238 views0 comments
bottom of page